Verrijk je interieur met traprenovatie

10 maart, 2016

We wonen inmiddels ruim 5 jaar in ons huis. In eerdere artikelen heb ik onze renovaties de revue laten passeren. Als laatste in die rij is nu de zolder aan de beurt. Op de zolder kom je uiteraard via de trap. En oei, dat is een trap waar best wat aan gedaan mag worden! Zonder dat je het beseft levert een trap een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van je interieur. Daarom geen half werk: ik stort me in de wereld van de traprenovatie. Wat zijn de verschillende stijlen en wat zijn de laatste trends?

Moderne en Landelijke stijlen

Traprenovatie is mogelijk in alle denkbare stijlen en kleuren. Dankzij de komst van laminaat en PVC kunnen er duizenden prints en kleurcombinaties worden geproduceerd. Je kunt kiezen voor een moderne trap met bijvoorbeeld donkere traptreden en witte stootboorden of een meer landelijke uitstraling met imitatie eikenhouten overzettreden van PVC of laminaat.

Kleur en contrast

Een no-go: maak je trap niet in dezelfde kleur als je vloerbedekking. Om de trap er echt uit te laten springen is 'contrast' het sleutelwoord. Door het contrast met je vloerbekleding zal de trap extra opvallen en een echte blikvanger worden.

Hoe wordt traprenovatie uitgevoerd?

Mijn vorige ‘projecten’ duurden allemaal best lang. We zaten enkele dagen of weken in de zooi of tussen de werkmannen. Traprenovatie is een klus die vaak binnen één dag kan worden uitgevoerd. De trap wordt eerst opgemeten en vervolgens worden er overzettreden gemaakt die exact over je huidige treden passen. Het helpt wel als je de trap kaal oplevert: een traprenovatiebedrijf kan dan direct de overzettreden inclusief de stootboorden snel op uw kale trap aanbrengen. Dat scheelt tijd. Meld ook vooraf bijzonderheden zoals de aanwezigheid van een traplift in je woning of als je binnenkort een traplift gaat kopen.

Materiaalsoorten

De meest voorkomende materiaalsoorten zijn laminaat en pvc overzettreden. Deze materialen zijn erg slijtvast en vergen weinig onderhoud. Daarnaast is de prijs zeer aantrekkelijk (vanaf €900,- per trap) en zijn de mogelijkheden praktisch oneindig. Er zijn echter meerdere materialen die ieder hun eigen charme hebben. Denk bijvoorbeeld aan eikenhout.

Eikenhout

Vooral in landelijke woningen en bij open trappen passen massief eikenhouten treden het beste. Eikenhout is in meerdere tinten verkrijgbaar, maar heeft niet zoveel keuze mogelijkheden als PVC en laminaat. Bovendien vereist eikenhout eenmaal per jaar een goede onderhoudsbeurt om de glans van de trap te behouden. Eikenhouten overzettreden kosten circa €2500,- om de gehele trap te renoveren.

Tapijt

Tot slot is het mogelijk om de trap te stofferen met tapijt. Dit voelt erg prettig aan bij het traplopen. Er zijn veel verschillende soorten tapijt. De prijs is erg aantrekkelijk (vanaf €400,-) vergeleken met de andere materiaalsoorten. Tapijt houdt wel  veel stof vasthoudt en slijt sneller dan eikenhout of PVC en laminaat.

Kiezen geblazen

Er zijn dus duizenden mogelijkheden. Laat je vooral inspireren door de vele verschillende stijlen en mogelijkheden voordat je een keuze maakt. Ik struin altijd pinterest af en zoek uiteraard op andere woon en interieur blogs. Als ik iets gevonden heb meld ik het meteen.

Additional Info

  • afbeelding 1: traprenovatie 1.png
  • afbeelding 2: traprenovatie 2
  • afbeelding 3: traprenovatie 3

Lidwien

  • Leuk dat je op mijn blog bent! Ik ben Lidwien en schrijf voor leukwoonidee. Ik hoop dat je hier inspiratie vindt, ideeën op doet of er gewoon blij van wordt.

Volg me op

volg me op bloglovin